Sök:

Sökresultat:

120 Uppsatser om Det gröna kulturarvet - Sida 1 av 8

Skall mellan dessa höga hus en dag stiga en sÄng? : Om DIVE-analysen och rekordÄrens miljöer som kulturarv

Syftet med uppsatsen Àr att diskutera om rekordÄrens bebyggelse kan med hjÀlp av en DIVE-analys betraktas som en del av kulturarvet. En kvalitativ metod har anvÀnts dÀr observationer och historisk sÄvÀl som samtida litteratur varit grunden till empirin. Detta i enlighet med DIVE som undersökningsmetod. En kvalitativ analys med ett etnologiskt perspektiv har sedan gjorts. Uppsatsen utgÄr ifrÄn Grundad teori och behandlar sÄledes tidigare forskning kring kulturarvet, som begreppets karaktÀr och kulturarvets vÀrden, i det avslutande kapitlet.

Vad Ă€r skillnaden mellan Lutter am Barenberg och LĂŒtzen?

I bÄde den svenska och den danska kursplanen för historia pÄ grundskolan stÄr det att eleverna ska kÀnna till det egna landets kulturarv respektive historia. Men vad Àr kulturarvet och hur förmedlas det? Syftet med denna uppsats Àr att undersöka det svenska och det danska kulturarvet under en tidsperiod dÄ lÀnderna har mÄnga gemensamma beröringspunkter, d.v.s. svensk stormaktstid. Undersökningen jÀmför tre svenska och tvÄ danska historielÀroböcker.

Kulturarv och identitet. Vilken roll spelar kulturarvet och dess betydelse för identitetsskapande i gymnasial historieundervisning?

SyfteStudien syftar till att undersöka vilken roll kulturarvet spelar samt dess betydelse för identitetsskapande i gymnasial historieundervisningen. För att nÄ undersökningens syfte kommer historielÀrarnas perspektiv pÄ temat samt deras erfarenhet i arbetet med kulturarv att analyseras. Undersökningen Àr avgrÀnsad till gymnasieskolor i VÀstsverige, huvudsakligen i Kungsbackas och Göteborgs kommuner. Ytterligare ett syfte med uppsatsen Àr att föreslÄ möjliga aktiviteter och genomförbara projekt för att belysa kulturarvet i gymnasieskolan.TeoriI uppsatsen betraktas skolan och det pedagogiska perspektivet samt lÀrandet och bildning utifrÄn en sociokulturell synvinkel. Enligt det sociokulturella perspektivet har interaktionen med den nÀrliggande miljön en fundamental roll i mÀnniskors utveckling och identitetsskapande.

Att skapa en turistdestination genom kommersialisering av kulturarv : En fallstudie av Glasriket

Syftet med uppsatsen Àr att öka förstÄelsen för hur kommersialisering av kulturarv anvÀnds för att driva en turistdestination. Det har genomförts genom vÄr beskrivning av kommersialiseringsprocessen. Hur pass framgÄngsrik kommersialiseringsprocessen Àr avgör hur attraktiv och konkurrenskraftig destinationen blir pÄ marknaden. Med hjÀlp av en fallstudie av Glasriket har vi exemplifierat hur kulturarv kan vara en resurs för att skapa en turistdestination.Ett kulturarv behöver förstÀrkas med de fem komponenterna: transporter, attraktioner, marknadsföring, information och service för att kunna bygga upp en turistdestination. De fem komponenterna och kulturarvet pÄ en destination genomgÄr sedan kommersialiseringsprocesser för att tillgÀngliggöra turistdestinationen och dess kulturarv för turister.

Det egna kulturarvet inom den gemensamma referensramen

Denna undersökning tar sin utgÄmgspunkt i det förlag som folkpartisten Cecilia Wikström lade sommaren 2006 om att införa en litterÀr kanon, obligatorisk skönlitteratur, i skolundervisningen. Undersökningen baseras pÄ fem kvalitativa intervjuer med svensklÀrare pÄ gymnasiet. Syftet Àr att se om det finns nÄgon skillnad i det förhÄllningssÀtt lÀraren har i sitt urval av skönlitteratur, beroende pÄ vilka elever det Àr som ska undervisas. Resultatet vi kom fram till Àr att det mÄngkulturella perspektivet inte Àr nÄgot som informanterna i vÄr undersökning tar nÄgon hÀnsyn till nÀr de vÀljer skönlitteratur, trots att Lpf 94 föreskriver att elever ska fÄ ta del av det egna kulturarvet. Slutsatsen Àr att det förslag som Wikström (fp) lade om att införa en gemensam referensram inte Àr genomförbart om hÀnsyn samtidigt ska tas till alla enskilda individers kulturarv..

Kulturarvsturism - för vem och i vilket syfte? En studie kring kulturarv som besöksmÄl.

Abstract: Uppsatsens problematik grundas i ett ökat nyttjande av kulturarv som resurs inom turismbranschen dÀr kulturarv anvÀnds för att skapa attraktiva besöksmÄl. Kulturarvet omvandlas till en handelsvara vilket kan fÄ konsekvenser. Uppsatsen handlar bÄde om en komplex urvalsprocess och intressanta aspekter kring hur besöksmÄlen vÀljer att skildra sitt kulturarv för att locka besökare samt hur kulturarvet pÄverkas av att det utvecklas till en kommersiell produkt. Syftet med uppsatsen Àr att undersöka hur kulturarv anvÀnds som resurs för att skapa attraktiva besöksmÄl pÄ en destination. Genom att kulturarv anvÀnds som resurs för att skapa attraktiva besöksmÄl anser vi att det sker ett aktivt urval kring kulturarv utifrÄn tre nivÄer.

BerÀttelser frÄn en vandringsled - Om upplevelser av kulturarvet Camino Français

Mastersexamensarbete i etnologi, 30 hp, VT 2014Inom programmet Kulturarv och modernitet,materiellt och immateriellt under 1000 Är,Göteborgs universitet.

Hur kan kulturarvet förvaltas?

Uppsatsen Àr ett försök att se kulturarvsförvaltningen i Kalmar lÀn utifrÄn Ostroms Ätta principer, som handlar om en uthÄllig förvaltningen..

Bilden av Kulturarvet : En bildanalys om turismens roll i framstÀllningen avindustrilandskapet i Norrköping

Genom litteraturstudier följt av en semiotisk analys av bildmaterial frÄn turismnÀringen, RiksantikvarieÀmbetet och kulturvÄrdssektorn i Norrköpings kommun Àr syftet med detta arbete att öka förstÄelsen för hur kommersialisering av kulturarv sker i bilder och genom bildsprÄk. Bildmaterialet bestÄr av bilder ifrÄn broschyrer, kataloger, foldrar, hemsidor och arkiv. Uppsatsen utforskar pÄ ett handgripligt sÀtt hur turismen anvÀnder bilder av kulturarv för att framstÀlla och marknadsföra en destination, i synnerhet det industriella kulturarvet Norrköpings Industrilandskap. Uppsatsen tar ner teoretiska begrepp som bildproduktion, bildbruk och bildtolkning till en hanterbar nivÄ och undersöker hur dessa tar sig i uttryck inom turismen, men ocksÄ inom kultursektorn genom att jag i uppsatsen talar om tvÄ bildpraktiker; turism- och kulturarvsbilder. Syftet med detta Àr att visa pÄ hur kulturarv kan tillÀmpas i bild, men ocksÄ att jÀmföra vilken roll industrilandskapet fÄr i dessa bilder..

FÀrgad av kulturarvet Utövarperspektiv pÄ vÀxtfÀrgning som kulturarv

Uppsats för avlÀggande av filosofie kandidatexamen iKulturvÄrd, Ledarskap i slöjd och kulturhantverk15 hpInstitutionen för kulturvÄrdGöteborgs universitet2015:29.

Kulturarvet i textilslöjden : En undersökning om hur textillÀrare i grundskolan anvÀnder sig av kulturarvet i slöjdundervisningen

The educational directive for the school subject textile handicraft (slöjd) claim, that the pupils should have knowledge of handicraft traditions from historical and present perspective. Teachers in handicraft, teaching in schools for the first nine years of a child education forwards a cultural heritage. The purpose of this essay is to find out what the teachers opinion is about what constitute the Swedish textile cultural heritage. How the teachers relate to it and how they use it, then teaching. The essay is based on a qualitative method and consists of interviews with teachers.

Den dolda genusordningen pÄ museer. En studie kring museers arbete utifrÄn genusperspektiv.

SammanfattningMuseer har till uppgift att dokumentera, forska och samla in mÀnniskans och naturens lÀmningar för att berika kulturarvet och bidra med ny kunskap. FrÄgan Àr vad det Àr för kunskap som förmedlas och vad det Àr som vÀljs att ta med i kulturarvet. Denna uppsats syftar till att lyfta fram diskussionen kring huruvida kulturarvet och kunskapsförmedlingen Àr könsneutral och hur den dolda genuskonstruktionen speglas i utstÀllningarna samt att studera hur ett genusperspektiv anvÀnds och integreras pÄ Tekniska Museet i Stockholm och Malmö Museer. Som empiriskt underlag ligger kvalitativa intervjuer med sammanlagt 8 representanter frÄn bÄda museerna. Den teoretiska basen bestÄr av teorier kring kultur, kulturarv och genus.

Tim Burton och fantasifabriken

Denna kvalitativa studie bygger pÄ intervjuer med sex svensklÀrare vid tre olika gymnasieskolor. Genom att göra parintervjuer med lÀrarna har jag undersökt hur de tolkar skrivningarna om kulturarv och kulturell mÄngfald i lÀroplanen, Lpf94. Jag har Àven frÄgat hur de anser att deras undervisning pÄverkas av dessa ord i lÀroplanen.Orden kulturarv och kulturell mÄngfald Àr inte definierade i Lpf94. LÀrarnas svar visar pÄ hur denna brist pÄ konkretisering av innehÄllet skapar viss osÀkerhet men ocksÄ speglar den bredd av tolkningar som det kan ge upphov till. Denna svÄrighet att definiera och ge utrymmer för en bredd i tolkningen Àr nÄgot som tidigare forskning ocksÄ har pÄtalat.Resultatet visar att dessa sex lÀrare Àr vÀl medvetna om det dubbla uppdraget, att förmedla kulturarvet och att ha en kulturell mÄngfald i undervisningen.

Att tolka uppdraget : Sex svensklÀrares syn pÄ kulturarv och kulturell mÄngfald

Denna kvalitativa studie bygger pÄ intervjuer med sex svensklÀrare vid tre olika gymnasieskolor. Genom att göra parintervjuer med lÀrarna har jag undersökt hur de tolkar skrivningarna om kulturarv och kulturell mÄngfald i lÀroplanen, Lpf94. Jag har Àven frÄgat hur de anser att deras undervisning pÄverkas av dessa ord i lÀroplanen.Orden kulturarv och kulturell mÄngfald Àr inte definierade i Lpf94. LÀrarnas svar visar pÄ hur denna brist pÄ konkretisering av innehÄllet skapar viss osÀkerhet men ocksÄ speglar den bredd av tolkningar som det kan ge upphov till. Denna svÄrighet att definiera och ge utrymmer för en bredd i tolkningen Àr nÄgot som tidigare forskning ocksÄ har pÄtalat.Resultatet visar att dessa sex lÀrare Àr vÀl medvetna om det dubbla uppdraget, att förmedla kulturarvet och att ha en kulturell mÄngfald i undervisningen.

Svenskhet i lÀroböcker : En studie om svenskhet i lÀroböcker för Àmnet historia skrivna efter lÀroplanen för gymnasieskolorna 2011

LĂ€roböcker har sedan folkskolans lĂ€sebok utvecklats i takt med skolan till att finnas i fler Ă€mnen och fler upplagor Ă€n tidigare. Även i historieĂ€mnet har lĂ€roböckerna utvecklats och historien har genom Ă„ren tolkats och författats pĂ„ olika sĂ€tt av olika författare. Författarna har dock alltid haft en lĂ€roplan att förhĂ„lla sig till vilken har styrt historieskrivningen. Men Ă€ven lĂ€roplanen har förĂ€ndrats i takt med skolans och samhĂ€llets utveckling. 2011 fick gymnasieskolan en ny lĂ€roplan att anpassa sig till, en anpassning som Ă€ven pĂ„verkar hur lĂ€roböckerna författas.

1 NĂ€sta sida ->